Man blev ganske overrislet af velvære.

Silkeborg Classic Concerts åbnede Kammermusikfestivalen 2023 fredag den 4. august med en teaterkoncert om den franske komponist Erik Satie (1866-1925) til tekster af digteren Eske K. Mathiesen (1944-2021) med pianist Amalie Malling ved flyglet og skuespiller Lars Bom som Erik Satie.

Forestillingen er bygget op af fragmenter fra Eske K. Mathiesens litterære mesterværk “Bonjour Monsieur Satie” med en række af Saties og andre franske samtidige komponisters elegante klaverværker.

Forestillingen er beskrevet som »en surrealistisk collage af hverdagsscener, hvor Erik Satie i evig indre dialog med sin nærmeste omgangskreds vender og drejer livet på sin helt særlige facon.« Satie sloges/arbejdede som kommunist for at skabe bedre vilkår for samfundets fattige, som han dedikerede sin musik og sine tekster til. Teksten, som rummer absurde og humoristiske billeder, kalder på  publikums opmærksomhed og nærvær for at fange de små bitte spændinger i sproget, der holder alt levende – præcis som musikken gør det. Peter Laugesen har om Satie udtalt, at han godt kan forstå hvordan en overfølsom sjæl som Satie kunne gå og have det. Satie opfattedes i sin samtid som en excentriker. Han fik hurtigt et ry som værende sindssyg, »da han ofte talte med sig selv, og altid gik i det samme jakkesæt.« Han boede alene i et værelse, som ingen anden fik adgang til. Han samlede paraplyer i hundredvis og var ikke accepteret af tidens musikkritikere og musikere.

Lars Bom personificerede med humoristisk elegance Erik Satie I forestillingen  på empatisk, og respektfuld vis med sin varme, fyldige og klangfulde stemme, både i tale og sang, og med sin levende mimik og sit formfuldendte kropssprog.
Amalie Malling gik nærmest i symbiose med flyglet i sit på en gang følsomme og temperamentsfulde anslag. Hun spillede så musikalsk formfuldendt og henrivende, at man blev ganske overrislet af velvære.

Kort og godt: En flot åbning af SCCs sommerfestival 2023.

PS: Til orientering er der for et par måneder siden posthumt udkommet en fornemt anmeldt digtsamling af Eske K. Mathiesen, Akvareller  – 25 efterladte digte på det århusianske forlag Herman og Frudit.

Lisbeth Koefoed Jensen