Et veloplagt Randers Kammerorkester med en charmerende violinbygger.

Randers Kammerorkester kompletterede med sin koncert den 1. maj i det sommerligste fine vejr, de kunstneriske udtryksformer i Kunstcenter Silkeborg Bads udstilling “Æter” med en musikalsk vandring op gennem tiden fra Vivaldi til Gade. Æter er defineret som “det ubestemmelige ”æteriske”, rene stof, som ifølge klassisk filosofi og fysik fyldte himmelrummet, der senere blev trukket ned til de lavere luftlag”. Kan det mon også være musikkens vej fra himmel til jord??

Koncerten var kombineret med violinbyggeriets historie fra 1500-tallet af den herboende franske violinbygger Noémi Viaud. Siden hun var 14 år har hun bygget violiner og med sin ekspertise vundet internationale priser. Hun demonstrerede hvordan formen på en violin bygges op med forskellige udvalgte træsorter og hvordan violinen efterbehandles med voks og lak . Alt på en violin har indflydelse på klangen. En fascinerende og charmerende fortælling, som man kan fordybe sig i på  www. noemieviaud.com.

Koncerten begyndte med  et uddrag af Vivaldis Sinfonia al Santo Sepolcro, karakteriseret ved langsomme dybe, bløde strøg. Efter yderligere fortælling spillede orkestret uddrag af Mendelssohns Strygersymfoni nr. 10 – livlig og fyrig musik mestret så flot af orkestret. Herefter et uddrag af Gustav Holsts Sct. Pauls Suite for strygere – komponeret som en parafrase over den kendte folkesang “Greensleve”s. Spændstigt og glædesfyldt fremført af dette topprofessionelle orkester. Inden pausen hørte vi et dejligt uddrag af Bela Bartoks rumænske danse med sin typiske slaviske musikklang.
Efter pausen fulgte Oktet for strygere af Niels W. Gade med 4 satser i hver sin karakter. Musik der fik mig til at tænke: “Hvordan bygger en komponist så sit værk?” Et  ambisiøst mesterværk, dristigt, fyldt med skønhed,  fascinerende dialoger mellem de forskellige instrumenter. Der kunne skrives  side op og ned om dette skønne værk fremført så sublimt af et meget veloplagt Randers Kammerorkester på en forårsaften, hvor musikken  efterlod en stemning af livsmod, livskraft og livsglæde.

Lisbeth Koefoed Jensen

Og nu kan du allerede bestille billetter til Silkeborg Classic Concerts Festival 2024!